Home  >   Bidbook voor WK voetbal 2027 overhandigd aan FIFA
Bidbook voor WK voetbal 2027 overhandigd aan FIFA
Bidbook voor WK voetbal 2027 overhandigd aan FIFA

Bidbook voor WK voetbal 2027 overhandigd aan FIFA

Kalender donderdag 14 december
De Belgische (KBVB), Nederlandse (KNVB) en Duitse (DFB) voetbalfederaties hebben vrijdag 8 december 2023 hun gemeenschappelijke kandidatuur aan FIFA overhandigd.

In het bidbook beschrijven de drie voetbalbonden in detail hoe we in 2027 het beste WK voetbal ooit zullen organiseren. Want er ligt een ambitieus plan op tafel: een duurzaam, compact, commercieel aantrekkelijk WK, met een unieke fanbeleving. We zijn ervan overtuigd dat het toernooi een grote impact zal hebben op de wereldwijde ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. De ambitie is duidelijk: tijdens de zomer van 2027 moeten alle blikken op de voetbalvelden in België, Nederland en Duitsland gericht zijn.

Het WK voetbal in 2027 moet een toernooi zijn voor iedereen

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB

“De hele wereld moet zich welkom voelen en een voetbalfeest kunnen vieren in een gastvrije, vriendelijke en veilige omgeving. Ons doel is om een duurzaam, economisch aantrekkelijk en uniek toernooi te organiseren en de 211 aangesloten bonden verder te helpen met hun ontwikkeling van vrouwenvoetbal. De steun van onze overheden, politiek en speelsteden draagt bij aan dit grote succes."

"Met Breaking New Ground zijn we ambitieus: op alle niveaus willen we dat stapje extra zetten en voor een nieuwe standaard zorgen, in lijn met toekomstvisie van FIFA om vrouwenvoetbal wereldwijd verder te ontwikkelen. Het toernooi heeft een enorme maatschappelijke betekenis. Een katalysator voor sociale en sportieve gelijkwaardigheid tussen man en vrouw op en naast veld. BNG2027 is dé kans om vrouwenvoetbal in Nederland op de kaart te zetten, om geschiedenis te schrijven en om de wereld te laten zien waar we toe in staat zijn.”

 

VoetbalXprt
 
 
Duurzaam en compact toernooi

De kandidaat speelsteden voor het WK in 2027 zijn bekend: Brussel (Anderlecht), Charleroi, Genk, Gent, Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen, Enschede, Rotterdam, Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen. Deze steden – allen met een grote voetbalhistorie – zijn klaar om hun stadiondeuren open te zetten voor de wereldtop uit het vrouwenvoetbal en fans van over de hele wereld. De dertien clubs en steden hebben ervaring om internationale wedstrijden en/of grote evenementen te organiseren en willen van het WK in 2027 een succes maken. FIFA zal de definitieve speelsteden kiezen.

De steden zijn geselecteerd met de ambitie om het meest duurzame WK ooit te organiseren en dus de afstanden tussen de verschillende stadions zo klein mogelijk te maken. Doordat de afstand tussen de stadions maximaal 300 kilometer is, kunnen zowel de teams als de supporters het reizen tot een minimum beperken. Dankzij een uitgebreid en betaalbaar aanbod van openbaar vervoer zullen fans gemakkelijk – en op een duurzame manier – tussen de verschillende speelsteden kunnen reizen.

Voor de loting zijn twee Brusselse locaties opgenomen in de kandidatuur die vandaag aan FIFA is overhandigd: Brussels Expo en Tour & Taxis. FIFA zal de uiteindelijke locatie kiezen.

Een unieke fanervaring

Doordat de speelsteden dicht bij elkaar liggen, kunnen supporters gemakkelijker en goedkoper meerdere wedstrijden bijwonen en de sfeer in verschillende stadions ervaren. Maar de sfeer stopt niet aan de poorten van het stadion. Op de FIFA fanfestivals – die worden georganiseerd in de verschillende speelsteden – komen fans samen op iconische locaties om wedstrijden te bekijken op grote schermen. Bovendien introduceert BNG2027 de sfeervolle United World Cup Walks, waarbij fans samen van fanzones naar het stadion wandelen. Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor alle fans, waarbij veiligheid voorop staat.

Een commercieel interessant WK

BNG2027 belooft ook op commercieel vlak het meest succesvolle WK voetbal ooit te organiseren. Het doel is om de inkomsten met vijftig procent te verhogen ten opzichte van het WK van 2023, onder meer door het verkopen van de mediarechten, kosten te besparen dankzij de compactheid van het toernooi, het maximaliseren van de inkomsten uit de Europese sponsormarkt en hospitality, en een succesvolle ticketverkoop. FIFA zal met deze inkomsten voetbalbonden wereldwijd kunnen ondersteunen om het vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen.

Het vrouwenvoetbal wereldwijd laten groeien

BNG2027 wil niet alleen het grootste sportevenement ooit in de geschiedenis van de vrouwensport organiseren. Het wil vrouwen in het voetbal en de wereldwijde ontwikkeling van het vrouwenvoetbal actief bevorderen en versnellen, wat zal leiden tot een grotere emancipatie, participatie en commercialisering. De bonden hebben een duidelijk plan om deze drie doelstellingen de komende jaren te realiseren – niet alleen bij hen, maar wereldwijd.

Diverse programma’s worden geïntroduceerd om over de hele wereld de groei van vrouwenvoetbal te bevorderen. Voetbalbonden krijgen de kans om actief deel te nemen aan het eindtoernooi, waardoor ze waardevolle ervaringen opdoen om de ontwikkeling van vrouwenvoetbal in hun land verder te stimuleren. Ook organiseert BNG2027 wereldwijd events, gericht op het uitwisselen van kennis, ervaringen en best practices.

“In Nederland heeft het meiden- en vrouwenvoetbal (de afgelopen jaren) een onuitwisbare plek veroverd in het voetballandschap”, zegt Lucienne Reichardt, manager vrouwenvoetbal van de KNVB. “Het aantal voetballende meiden en vrouwen blijft zich uitbreiden, een veelbelovend teken van de voortdurende groei en bloei van het vrouwenvoetbal. We willen met ons gezamenlijke bid gebruik maken van dit momentum en het vrouwenvoetbal een extra impuls geven."

"Breaking New Ground gaat voor de hoogste kwaliteit in alle facetten, met als doel vrouwenvoetbal naar ongekende hoogten te brengen. Een katalysator voor de positie van alle vrouwen in het voetbal, van spelers tot coaches en van scheidsrechters tot bestuurders om een inclusieve en evenwichtige vertegenwoordiging te bevorderen."

"Onze ambitie reikt verder dan de grenzen van België, Nederland of Duitsland; we streven naar een toernooi dat bijdraagt aan de wereldwijde positieve en duurzame ontwikkeling van het vrouwenvoetbal door internationale verbindingen te leggen. BNG moet ons en de rest van de wereld inspireren.”

Deel dit artikel op social media
Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen
Sint Martens-Latem (België)
Ontdek Voetbal Vlaanderen
KNVB
KNVB
(Nederland)
Ontdek KNVB
KBVB
KBVB
Brussel (België)
Ontdek KBVB

Gerelateerde artikelen